Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
Χώρος καλλιέργειας: Παλιά ερυθρή Μεσογειακή ποικιλία, καλλιεργούμενη στη Νότια Γαλλία. Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε πολύ νωρίς, πριν το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Φυτό: Είναι μέσης ζωηρότητας, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, τα ακάρεα, το βοτρύτη, την ευτυπίωση, τη χλώρωση σιδήρου και ανθεκτικό στην ξηρασία. Προτιμά εδάφη ξηρά, χαλικώδη, αμμώδη, φτωχά, σε πλαγιές καλής έκθεσης θερμών περιοχών. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.
Προϊόν: Η ποιότητα των σταφυλιών και κατ’ επέκταση του κρασιού, εξαρτάται από τις αποδόσεις, Το κρασί της ποικιλίας αυτής, είναι πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας, με καλό χρώμα και σώμα, όταν οι αποδόσεις είναι κανονικές. Με υψηλές αποδόσεις δίνει κρασιά που υστερούν σε αλκοόλη, οξύτητα, χρώμα, τανίνες.
Συνώνυμα: Σετζιό (Καστοριά). Cinq-Saou, Plant d’ Arles, Ottavianello.
Περιοχές καλλιέργειας: Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Φθιώτις, Δυτ. Μεσσηνία.
Φρατζόμυλος, Λαμία
2231096298
info@xartodiplomenos.gr