Φρατζόμυλος, Λαμία         2231096298         
info@xartodiplomenos.gr 

Σαρντοννέ (Chardonnay)

Χώρος καλλιέργειας: Κοσμοπολίτικη λευκή ποικιλία Γαλλικής προέλευσης (Βουργουνδία). Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε 24 νομούς, κατανεμημένους σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.


Φυτό: Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη το ωίδιο, ιδιαίτερα στο στάδιο πριν την έναρξη του περκασμού, το μολυσματικό εκφυλισμό και την ξηρασία. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα ανθόρροιας και μικρορραγίας, όταν με τις καλλιεργητικές τεχνικές αυξάνεται η ζωηρότητα των πρέμνων.  Η καλλιέργειά του απαιτεί συχνή παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπερωρίμανσης. Στις Μεσογειακές περιοχές είναι προτιμότερη η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής σε δροσερές όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και σε εδάφη αργιλοασβεστώδη, ασβεστώδη, βαθιά. Ξεκινά τη βλάστηση νωρίς, στα μέσα του Μάρτη, γι’ αυτό και παρουσιάζει ευαισθησία στους πρώιμους Ανοιξιάτικους παγετούς και ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.


Προϊόν: Το κρασί του Chardonnay, παρουσιάζει ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, είναι λιπαρό, πλούσιο σε σώμα, αρωματικό, αλλά η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και η ποιότητά του είναι συνάρτηση της απόδοσης.


Συνώνυμα: Arnaison Blanc, Aubaine, Auxerois Blanc, Beaunios, Blanc De Champagne (Γαλλία) Chablis, Chardenet, Melon Blanc (Ελβετία), Weiss Edder, Weisser Klauner (Αυστρία), Bourgundi Feher, Biela Klevanjika (Ουγγαρία).

Περιοχές καλλιέργειας: Δοκιμαστική διάδοση, λόγω προσφάτου εισαγωγής.

  Φρατζόμυλος, Λαμία         2231096298         info@xartodiplomenos.gr