Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
«Κοντούρα άσπρη, Σακέικο, Σταματιανό, Παραχωρήτικο»
Η πιο γνωστή και πιθανόν η πιο διαδεδομένη Ελληνική ποικιλία, μας έχει συνηθίσει για πολλά χρόνια σε αρώματα εξαιρετικά χαμηλής έντασης. Τελικά αποδεικνύεται πως δεν έφταιγε αυτή!. Ο πρώιμος τρυγητός και η σύγχρονη οινοποίηση, ήταν δύο μόνο από τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί τελευταία για να αναβαθμίσουν γευστικά την ποικιλία αυτή, η οποία σας διαβεβαιώνουμε, είναι ικανή να ξεγελάσει και τον πιο έμπειρο γευσιγνώστη (συχνά μοιάζει με …σοβινιόν). Τα αρώματά της είναι είτε φυσικά (άχυρο), είτε φρουτώδη (τροπικά φρούτα και ιδιαίτερα μάνγκο), ροδάκινο. Μερικές φορές μπορεί να έχουμε και κάποιες νότες ρητίνης (δίχως φυσικά να είναι ρετσίνα). Πατρίδα του σαββατιανού θεωρείται η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια, είναι δε η μοναδική λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην Αττική. Στα βόρεια τμήματα της Αττικής (Αφιδνές, Κιούρκα…) έχει την ιδιαιτερότητα να διατηρεί υψηλότερα επίπεδα οξύτητας, γι’ αυτό και είναι περιζήτητη.
Χώρος καλλιέργειας: Λευκή ποικιλία, καλλιεργούμενη κυρίως στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας και σε μικρότερη έκταση στις Κυκλάδες, τη Δυτική Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, ξεπερνώντας συνολικά τα 180.000 στρέμματα.
Φυτό: Είναι μέτρια ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, ανθεκτικό στον περονόσπορο, το ωίδιο και την ξηρασία. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.
Προϊόν: Αρκετά παρεξηγημένη ποικιλία, το Σαββατιανό μπορεί να δώσει αξιόλογα λευκά κρασιά με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, εφόσον φυτευτεί σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο, δεν υπερφορτωθεί και τρυγηθεί στο βέλτιστο της τεχνολογικής του ωριμότητας.
Συνώνυμα: Σταματιανό (Βοιωτία, Φωκίδα), Σαββαθιανό (Ρέθυμνο). Περαχωρίτης, Περαχωρίτικο (Λευκάς, Κεφαλληνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα). Άσπρο (Βοιωτία). Κουντούρα άσπρη (Αττική, Εύβοια, Μαγνησία). Δουμπρένα άσπρη, Τσουμπρένα α. (Αττική). Ντομπρένα (Αιτωλ/νία, Αχαΐα). Σακέϊκο (Πυλία).
Περιοχές καλλιέργειας: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πάρος και σποραδικά στους Ν. Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κυκλάδων, Σάμου, Αιτωλ/νίας καθώς και σ’ όλους τους Νομούς Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κεντρ. και Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης.
Φρατζόμυλος, Λαμία 2231096298 info@xartodiplomenos.gr