Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
«Ασπρορομπόλα, Ρομπόλα Κέρινη»
Επτανησιακή και για την ακρίβεια Κεφαλλονίτικη ποικιλία, που θεωρείται από πολλούς μια από τις εκλεκτότερες λευκές ποικιλίες τις Ελλάδας. Μάλιστα, έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του ξενιτεμού, έχοντας φυτευτεί και στην Αταλάντη (κτήμα Χατζημιχάλη), όπου δίνει εξίσου ενδιαφέροντα κρασιά. Η ρομπόλα εκφράζεται με αρώματα ανανά, μήλου, ροδάκινου, πορτοκαλιού και λεμονιού. Με άλλα λόγια η αρωματική της οικογένεια είναι καθαρά φρουτώδης, αλλά η ένταση των αρωμάτων είναι πολύ ικανοποιητική, όταν γίνεται προσεγμένη οινοποίηση.
Χώρος καλλιέργειας: Λευκή ποικιλία, των Ιόνιων νήσων, καλλιεργούμενη κυρίως στην Κεφαλονιά.
Φυτό: Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία, το ωίδιο, το βοτρύτη, τον μολυσματικό εκφυλισμό και τις ιώσεις γενικότερα. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.
Προϊόν: Η Ρομπόλα δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας ως καλής οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα.
Συνώνυμα: Ασπρορομπόλα (Κέρκυρα), Ρ. Κέρινη (Κεφαλληνια)
Περιοχές καλλιέργειας: Ιθάκη, Λευκάδα, Κέρκυρα, Πρέβεζα.
Φρατζόμυλος, Λαμία
2231096298
info@xartodiplomenos.gr