Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
Η λευκή ποικιλία ντεμπίνα, μας δίνει τα ομώνυμα κρασιά της Ηπείρου που αποτελούν και τη μοναδική ονομασία προέλευσης του νομού Ιωαννίνων. Για να εκτιμήσει κανείς πραγματικά την ντεμπίνα, πρέπει να πιει τα κρασιά της όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και, εάν είναι δυνατόν, επιτόπου. Θα διαπιστώσει ευγενή αρώματα μήλων και αχλαδιών, που πολύ θυμίζουν κάποια κρασιά της βόρειας Ιταλίας και ειδικά του Veneto. Η ντεμπίνα μπορεί να μη φημίζεται για την πολυπλοκότητα των γεύσεών της, αλλά είναι γεγονός πως όταν είναι σε καλή κατάσταση, η αιχμηρότητα των αρωμάτων της εντυπωσιάζει. Επίσης, είναι μια ποικιλία που έχει τη δυνατότητα να μας δώσει και ευχάριστα αφρώδη και ημίξηρα κρασιά.
Χώρος καλλιέργειας: Λευκή αξιόλογη ποικιλία της Ηπείρου, καλλιεργούμενη κυρίως στη Ζίτσα.
Φυτό: Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, σχετικά ευαίσθητο στην ξηρασία, το βοτρύτη, και τις προσβολές των σφηκών. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει μετά τα μέσα Σεπτέμβρη.
Προϊόν: Η Ντεμπίνα δίνει κρασιά ξηρά, μέτριου αλκαλικού τίτλου, μέτριας ως καλής οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα, αλλά και αξιόλογα ημιαφρώδη κρασιά.
Περιοχές καλλιέργειας: Ν. Ιωαννίνων, Θεσπρωτία, περιοχές Ελασσώνος.
Φρατζόμυλος, Λαμία
2231096298
info@xartodiplomenos.gr