Μοσχούδι Λευκό (Moschoudi lefko)

“Μοσχάτο Σάμου, Μοσχούδι, Μοσχάτο Ρίου, Μοσχοστάφυλο, Muscat de Frontignan, Muscat a petits grains, Moscato bianco, Moscato di Trani”


Χώρος καλλιέργειας: Πρόκειται για ποικιλία καλλιεργούμενη σε μεγάλη έκταση σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Σάμο, την Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά και τη Ρόδο.


Φυτό: Είναι μέτριας ζωηρότητας, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, την ευδαιμίδα, τις μέλισσες, τις σφήκες, το μολυσματικό εκφυλισμό και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία. Την Άνοιξη θέλει επιμελημένο ξεβλαστάριασμα, γιατί πετά πολλούς λαίμαργους από το παλιό ξύλο. Ξεκινά τη βλάστηση νωρίς, στα μέσα Μάρτη  και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.


Προϊόν: Στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, το Μοσχάτο μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, έντονα αρωματικά, που οξειδώνονται εύκολα, γι΄ αυτό και θέλει προσοχή στην οινοποίηση, αλλά κυρίως έξοχα γλυκά κρασιά.


Συνώνυμα: Μοσχούδι (Αχαΐα, Αιτωλ/νία, Λευκάς), Μοσχάτο Σάμου (Σάμος), Μ. Λευκό (Κεφαλληνία), Muscat de Frontigna (Γαλλία).

Περιοχές καλλιέργειας: Αχαΐα (επ. Πατρών), πεδινά Ν. Αιτωλ/νίας, Κεφαλληνία, Σάμος, Ηλεία.

  Φρατζόμυλος, Λαμία         2231096298         info@xartodiplomenos.gr    

Aποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της,
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.