Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
“Μοσχάτο Σάμου, Μοσχούδι, Μοσχάτο Ρίου, Μοσχοστάφυλο, Muscat de Frontignan, Muscat a petits grains, Moscato bianco, Moscato di Trani”
Χώρος καλλιέργειας: Πρόκειται για ποικιλία καλλιεργούμενη σε μεγάλη έκταση σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Σάμο, την Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά και τη Ρόδο.
Φυτό: Είναι μέτριας ζωηρότητας, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, την ευδαιμίδα, τις μέλισσες, τις σφήκες, το μολυσματικό εκφυλισμό και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία. Την Άνοιξη θέλει επιμελημένο ξεβλαστάριασμα, γιατί πετά πολλούς λαίμαργους από το παλιό ξύλο. Ξεκινά τη βλάστηση νωρίς, στα μέσα Μάρτη και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.
Προϊόν: Στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, το Μοσχάτο μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, έντονα αρωματικά, που οξειδώνονται εύκολα, γι΄ αυτό και θέλει προσοχή στην οινοποίηση, αλλά κυρίως έξοχα γλυκά κρασιά.
Συνώνυμα: Μοσχούδι (Αχαΐα, Αιτωλ/νία, Λευκάς), Μοσχάτο Σάμου (Σάμος), Μ. Λευκό (Κεφαλληνία), Muscat de Frontigna (Γαλλία).
Περιοχές καλλιέργειας: Αχαΐα (επ. Πατρών), πεδινά Ν. Αιτωλ/νίας, Κεφαλληνία, Σάμος, Ηλεία.
Φρατζόμυλος, Λαμία
2231096298
info@xartodiplomenos.gr