Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
«Καλαμπάκι»
Το Λημνιό, είναι η ερυθρά ποικιλία της Λήμνου, όπου όμως, είναι γνωστή σαν «καλαμπάκι»!. Φύεται ευρέως στην ανατολική Μακεδονία. Ένα ώριμο Λημνιό, εκφράζεται αρωματικά με γοητευτικά φυτικά και ανθώδη αρώματα θυμαριού και βιολέτας, καθώς και πιπεριού. Πρόκειται για μια καθαρά Μεσογειακή ποικιλία, σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμη στο ποτήρι, άρα με τυπικότητα και μέλλον, σαν εκπρόσωπος του Ελληνικού αμπελώνα. Το μόνο της ελάττωμα, είναι ότι δεν επιδέχεται καθόλου παλαίωση.
Χώρος καλλιέργειας: Πολύ παλιά γηγενής, ερυθρή ποικιλία, αναφερόμενη ως «Λημνία σταφυλή» στο «Ονομαστικόν» του Πολυδεύκη, κέντρο καλλιέργειας της οποίας υπήρξε η Λήμνος.
Φυτό: Είναι μέτρια ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και τις περισσότερες ασθένειες, με εξαίρεση τον περονόσπορο. Ξεκινά τη βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.
Προϊόν: Το Λημνιό δίνει κρασιά σχετικά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα, μέτριες τανίνες, μέτριο χρώμα και σώμα.
Συνώνυμα: Καλαμπάκι (Λήμνος), Λημνιώτικο (Α. Μακεδονία, Θράκη).
Ντουρού-Καρά (Ν. Ροδόπης).
Περιοχές καλλιέργειας: Λήμνος, Ν. Χαλκιδικής, Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης, Εύβοιας.
Φρατζόμυλος, Λαμία
2231096298
info@xartodiplomenos.gr