Λημνιό (Limnio)

«Καλαμπάκι»

Το Λημνιό, είναι η ερυθρά ποικιλία της Λήμνου, όπου όμως, είναι γνωστή σαν «καλαμπάκι»!. Φύεται ευρέως στην ανατολική Μακεδονία. Ένα ώριμο Λημνιό, εκφράζεται αρωματικά με γοητευτικά φυτικά και ανθώδη αρώματα θυμαριού και βιολέτας, καθώς και πιπεριού. Πρόκειται για μια καθαρά Μεσογειακή ποικιλία, σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμη στο ποτήρι, άρα με τυπικότητα και μέλλον, σαν εκπρόσωπος του Ελληνικού αμπελώνα. Το μόνο της ελάττωμα, είναι ότι δεν επιδέχεται καθόλου παλαίωση.

Χώρος καλλιέργειας: Πολύ παλιά γηγενής, ερυθρή ποικιλία, αναφερόμενη ως «Λημνία σταφυλή» στο «Ονομαστικόν» του Πολυδεύκη, κέντρο καλλιέργειας της οποίας υπήρξε η Λήμνος.


Φυτό: Είναι μέτρια ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και τις περισσότερες ασθένειες, με εξαίρεση τον περονόσπορο. Ξεκινά τη βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.


Προϊόν: Το Λημνιό δίνει κρασιά σχετικά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα, μέτριες τανίνες, μέτριο χρώμα και σώμα.

Συνώνυμα: Καλαμπάκι (Λήμνος), Λημνιώτικο (Α. Μακεδονία, Θράκη).
Ντουρού-Καρά (Ν. Ροδόπης).

Περιοχές καλλιέργειας: Λήμνος, Ν. Χαλκιδικής, Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης, Εύβοιας.

 

  Φρατζόμυλος, Λαμία         2231096298         info@xartodiplomenos.gr    

Aποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της,
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.