Οινοποιήσιμες Πικοιλίες
Αγιωργήτικο | Αθήρι Λευκό | Ασύρτικο | Αυγουστιάτης | Βηλάνα | Βιονιέ | Βραδυανό | Γκρενάς
Καμπερνέ Σωβινιόν | Κοτσιφάλι | Κυδωνίτσα | Λημνιό | Λημνώνα | Λιάτικο | Μαλαγουζιά | Μανδηλαριά
Μαυροδάφνη | Μαύρο Μεσενικόλα | Μαυρούδι Αραχώβης | Μερλό | Μοσχάτο Αλεξανδρείας | Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχοφίλερο | Μοσχούδι Λευκό | Μουρβέντρ | Ντεμπίνα | Ξινόμαυρο | Ούνι μπλαν | Σαββατιανό | Σαρντοννέ
Σενζώ | Σιδερίτης | Συράχ | Σωβινιόν | Ριφόσκο | Ροδίτης | Ρομπόλα Λευκή | Φωκιανό Μαύρο
«Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας»
Το αγιωργήτικο, είναι μαζί με το ξινόμαυρο οι καλύτερες ερυθρές Ελληνικές ποικιλίες. Συναντάται όμως μόνο στην περιοχή της Νεμέας. Βέβαια επειδή η Νεμέα είναι μια ευρύτατη αμπελοοινική ζώνη, ευλογημένη με πολλών ειδών μικροκλίματα και κατά συνέπεια με πολλών ειδών αρωματικά, το αγιωργήτικο εκφράζεται πολυμορφικά. Όμως, εάν επρόκειτο να γενικεύσουμε, θα λέγαμε πως τα αρώματα που προέρχονται από τις οικογένειες των μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι, γλυκόριζα, γλυκάνισο) και των πυρηνόκαρπων φρούτων (κεράσι, δαμάσκηνο), ειδικά αποξηραμένα. Ενίοτε, συναντάμε και το άρωμα της μπανάνας, όταν πρόκειται για αγιωργήτικο κρασί τύπου «νουβό» (θα λέγαμε μάλιστα, πως είναι το μόνο κόκκινο Ελληνικό κρασί, που παρουσιάζει αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα).
Χώρος καλλιέργειας: Μία από τις πιο εκλεκτές ερυθρές Ελληνικές ποικιλίες, η οποία καλλιεργείται στο νομό Κορινθίας και κυρίως στη ζώνη Νεμέας (παλιότερη ονομασία Άγ. Γεώργιος).
Φυτό: Είναι μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, πολύ ευαίσθητο στο ωίδιο και τις ιώσεις, μέτρια στον περονόσπορο, την ξηρασία και την έλλειψη καλίου. Συμπεριφέρεται καλύτερα σε σχετικά πυκνές φυτεύσεις (400–500 φυτά/στρέμμα) και δίνει καλύτερης ποιότητας προϊόντα σε εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, καλής γονιμότητας και στράγγισης και σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο που να εξασφαλίζει την αργή και σωστή ωρίμανση του σταφυλιού. Ξεκινά τη βλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα, φέρνει 1–2 σταφύλια μέτρια, που ξεπερνούν τα 400g, κυλινδροκωνικά, συχνά πτερυγωτά, πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα.
Προϊόν: Το Αγιωργήτικο, σαν πολυδυναμική ποικιλία που είναι, μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται5. Σε περιοχές μικρού υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα γλυκά κρασιά, σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, πλούσια σε χρώμα, με καλές τανίνες, ενώ σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει θαυμάσια ροζέ ξηρά κρασιά.
Συνώνυμα: Μαύρα Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας.
Περιοχές καλλιέργειας: Κορινθία, Μεσσηνία, Αργολίς.
Φρατζόμυλος, Λαμία
2231096298
info@xartodiplomenos.gr