Φρατζόμυλος, Λαμία         2231096298         
info@xartodiplomenos.gr 

Μαυροδάφνη (Mavrodaphni)

«Μαυροδαφνίτσα, Μαυροδράμι, Θηνιάτικο»

Η κλασσική και ανεπανάληπτη έκφραση της μαυροδάφνης, είναι το ομώνυμο γλυκό κρασί που χαίρει μάλιστα, ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης, στα περίχωρα της Πάτρας. Θυμίζει παλαιωμένο Tawny Port, αλλά δυστυχώς δεν είναι το ίδιο δημοφιλές!. Αρωματικά, κινείται σε επίπεδα ξηρών καρπών (σταφίδα, δαμάσκηνο, σύκο), σε νεαρή ηλικία. Αργότερα εμφανίζει αρώματα σοκολάτας, καφέ, κακάου και ευγενών μπαχαρικών (γαρίφαλου, γλυκάνισου…). Πάντοτε, υπάρχει ένα ευχάριστο φόντο φρούτων σε διάφορα στάδια εξέλιξης (φρέσκα, σε κομπόστα, σε αλκοόλ, ξηρά…). Με άλλα λόγια, η παραγνωρισμένη μαυροδάφνη, μπορεί να μας δώσει μερικά από τα πιο πλούσια σε αρώματα Ελληνικά κρασιά, αλλά είναι αλήθεια πως κανείς παραγωγός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, που να ασχολείται σοβαρά μαζί της. Η μαυροδάφνη μπορεί να δώσει και ξηρά κόκκινα κρασιά, τα οποία όμως, δεν θα συναντήσουμε ποτέ σκέτα, αφού χρησιμοποιούνται περισσότερο για να προσδώσουν λίγο άρωμα και δομή σε χαρμάνια με αγιωργήτικο και καμπερνέ.

Χώρος καλλιέργειας: Ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, και Κεφαλληνίας.

Φυτό: Είναι μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία και τον περονόσπορο, μέτρια ανθεκτικό στο ωίδιο. Πολλές φορές εμφανίζει ανθόρροια, ιδιαίτερα όταν βρέχει την περίοδο της ανθοφορίας. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει αρχές με μέσα Σεπτέμβρη.

Προϊόν: Η Μαυροδάφνη, όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, μπορεί να δώσει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με καλό  χρώμα, αλλά και θαυμάσια γλυκά κρασιά.

Συνώνυμα: Μαυροδαφνίτσα (Αρκαδία), Μαυροδράμη (Κέρκυρα).

Περιοχές καλλιέργειας: Αχαΐα, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Λευκάς, Κέρκυρα, Ηλεία, Χαλκιδική, Μαγνησία.

 

  Φρατζόμυλος, Λαμία         2231096298         info@xartodiplomenos.gr